Erikoisaiheet

Päämajat

 

 

1. Vaasassa on kaupungintalon seinässä päämajareliefi vapaussodan alkukauden muistona. Vaasalla on vaakunassaan vapaudenristi.

 

2. Mannerheimin päämaja sijaitsi 26.1.1918 Ylihärmässä Päämajantie 1:ssä, jossa on Ylihärmä-Seuran 1956 paljastama muistolaatta.

 

3. Mikkelin mlk:n Otavassa kansanopistossa on myös talvisodan Päämajan muistokivi ja päämajahuone. Ks. Jatkosota. Päämajamuistomerkit.

 

4. Juvan Inkilässä sijaitsi jonkin aikaa talvisodan 1939 – 40 päämaja, koska pommitukset häiritsivät päämajan työskentelymahdollisuuksia Otavassa. Tätä koskeva muistolaatta on kartanossa.

 

5. Kauhajoella Mannerheim piti junassa päämajaneuvottelun läheistensä kanssa. Muistolaatta on Kurikantiellä tavara-aseman luona.

 

6. Mannerheimin komentopaikka siirtyi 17.3.1918 Haapamäelle ja sieltä edelleen 21.3. Vilppulaan. Haapamäen yhteiskoulun entiset oppilaat paljastivat päämajalaatan 1967 Haapamäenasemarakennuksen (Asematie 23) seinälle. Haapamäellä Mannerheimin adjutantti Akseli Gallen-Kallela luonnosteli vapaussodan kunnia- ja ansiomerkit.

 

 

Tammenlehvän Perinneliitto

Avattu sivusto käsittää vain osan laajasta...